Alegerea puzzle-ului potrivit pentru copil

Jocurile de puzzle sunt foarte îndrăgite de către copii de peste 2 ani și este bine ca părinții să achiziționeze astfel de produse, deoarece aduc o mulțime de beneficii: contribuie la o bună coordonare, dezvoltă abilitățile motorii fine, antrenează gândirea strategică, dezvoltă imaginația, ajută la creșterea gradului de independență, îmbunătățesc memoria și concentrarea, îl ajută pe copil să fie perseverent, cultivă calmul și răbdarea.

Pentru a-ți ajuta copilul să se dezvolte în mod armonios și să se bucure de toate aceste beneficii, trebuie să știi să îi alegi puzzle-ul potrivit, iar asta se face în funcție de următoarele criterii de selecție:

      Vârsta copilului

Acesta este fără îndoială cel mai important aspect, deoarece în funcție de asta vei alege numărul de piese potrivit.

Dacă micuțul are în jur de 2 ani și face pentru prima dată puzzle, atunci acesta trebuie să fie format din 3 piese de dimensiuni mai generoase, astfel încât copilul să fie capabil să le poziționeze corect fără prea mare efort.

Dacă este deja a depășit vârsta de 2-3 ani și are mai multe puzzle-uri simple la activ, poți merge la următoarea etapă și să alegi variante de 8-20 de piese, apoi, în funcție de interes, rapiditatea în rezolvare și vârstă, crești numărul de piese.

Vei vedea că și cutiile vin inscripționate cu vârsta potrivită, ceea ce îți poate fi de ajutor.

      Imaginea imprimată

Inițial, dacă vorbim de un copil mic, imaginea nu va fi foarte importantă. Dar, cu toate acestea va conta să alegi un animal îndrăgit de copilul tău, culori care știi că îi plac etc. Apoi însă, pe măsură ce va crește, copilul va ajunge să îndrăgească anumite personaje, obiecte, meserii etc., iar alegerea unui puzzle cu tematică îl va stimula și mai mult pentru a poziționa rapid și corect piesele.

      Materialul pieselor

Cele mai multe produse sunt fabricate din carton, un material care nu este dăunător pentru mediu și care permite confecționarea unor produse accesibile din punct de vedere financiar. Acesta însă nu este cea mai bună variantă pentru copiii foarte mici, care au tendința de a băga în gură tot ce prind, în acest caz fiind mai potrivite modelele cu piese confecționate din lemn, chiar dacă sunt ceva mai scumpe.

Puzzle-urile din lemn de multe ori nu sunt clasice, ci sunt în trei dimensiuni, au buton, pot fi îmbinate în multiple feluri etc. Dacă vrei să vezi variante interesante de puzzle din lemn, pentru copii, vizitează magazinul online a celor de la Câte-n Lună și-n Stele.

      Dimensiunea totală

În funcție de spațiul de care dispui și de locul în care cel mic obișnuiește să se joace, poți să alegi și dimensiunile puzzle-ului. Sunt multe variante care au un format cel mult A4, dar încep să fie tot mai populare și cele care au laturi cu lungime totală chiar și de 1 metru.

Ai în vedere toate aceste aspecte și fă alegerea potrivită pentru copilul tău.

 

 

Comentarii

Postări populare